hrbtenica

Ste vedeli, da vsako vretence hrbtenice podpira določen organ in da stanje vaše hrbtenice vpliva tudi na vaše psihično stanje?

 

 

 

 

 

 

 

Za vzhodnjake je hrbtenica steber življenja, nosi glavo, trup, noge in roke in v hrbtenjači celotno povezavo med njimi. Sestavljena je iz 33 kosti oz. vretenc, sklepov, vezi oz. legimentov, mišic, medvretenčnih ploščic in živcev in je kot ustvarjena za gibanje, upogibanje in vrtenje.

Vretenca. Cervikalno področje (vratni predel hrbtenice) sestavlja sedem (7) vretenc. Drugo, torakalno področje, sestavljeno iz 12 vretenc, podpira 24 reber in zagotavlja okvir za mišice, da lahko premikamo zgornji del telesa, hkrati pa stabilizira in ščiti notranje organe v prsnem področju. Lumbalno področje, ki se nahaja na spodnjem delu hrbtenice, sestavlja 5 vretenc. Sakralno področje (križnico) sestavlja 5 vretenc, ki tvorijo trikotno kost, ki je pritrjena na medenico.

Sklepi povezujejo dve ali več hrbteničnih kosti med seboj.

Vezi (ligamenti) so pritrjene na vse kosti in ploščice v hrbtenici. So iz vezivnega tkiva; krajše povezujejo sosednje kosti, daljše se raztezajo po vsej dolžini hrbtenice.

Mišice so pasovom podobni deli telesa in so prožnejše od vezi lahko se raztezajo in krčijo in tako vlečejo kosti v različne smeri. Delujejo tudi tako, da telesu preprečujejo gibanje, če gibanje ni zaželeno. Z urjenjem mišic dosežemo, da naše mišice obdržijo svojo moč, so vzdržljive in prožne.

Kako delujejo mišice? Možgani po živcih pošljejo sporočilo primerni mišici. Mišica dobi sporočilo in se skrči. Krčenje povzroči, da se skupaj z mišico premakne tudi kost (če je potrebno pa tudi celo telo). Za svoje delovanje (nategovanje, sproščanje, vrnitev v stanje mirovanja) mišice potrebujejo energijo. Mišična napetost se pojavi, če mišicam zmanjka energije ali če se utrudijo, in se ne morejo sprostiti v svojo prvotno dolžino. To se lahko zgodi tudi mišicam v hrbtu. zaradi skrčenja mišic v hrbtu so kosti bolj stisnjene med seboj, kar lahko povzroči bolečine v hrbtenici.

Medvretenčne ploščice dajejo prostor živcem, ki iz hrbtenjače segajo na druga področja telesa in so nameščene med hrbteničnimi kostmi. Sestavljene so iz hrustanca. V prečnem prerezu je medvretenčna ploščica podobna na polovico prerezani čebuli.

Živci so prenašalci sporočil v telesu. Začenjajo se v možganih in so razvejani skozi hrbtenjačo.

 

Možgani in hrbtenjača usklajujejo vsak proces, ki poteka v človeškem telesu. Možgani dajejo ukaze telesu in so glavna informacijska pot v telesu. Po eni strani možgani pošiljajo po živcih sporočila, po drugi strani pa razni deli našega telesa pošiljajo signale o svojem stanju nazaj v možgane. Povratne informacije možganom so občutki kot bolečina, pritisk, vročina, mraz, gibanje. Hrbtenjača usklajuje vse potrebno za zaznavanje zunanjih dražljajev. Iz hrbtenjače izhaja 31 parov hrbteničnih živcev. Hrbtenjača je tako kot možgani del centralnega živčnega sistema in je življenjskega pomena za delovanje celotnega organizma. Pot oz. komunikacijo med možgani in živci varujejo strukture hrbtenice (kosti, mišice in vezi).

 


STATISTIKA

  • 20183Skupno št. ogledov:
  • 35Ogledov danes:
  • 44Ogledov včeraj:
  • 320Ogledov prejšnji teden:
  • 173Ogledov mesečno:
  • 0On line obiskovalcev:
Lajšanje bolečin in bolezenskih stanj brez stranskih učinkov.

DRUŽBENA OMREŽJA

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

PROTIVIRUSNI PROGRAM

KLIC